Träna capoeira i Sverige

De senaste åren har olika kampsporter fått ett rejält uppsving i Sverige. Fler och fler har börjat träna och tävla inom kampsport. För några år sedan var det vanligast med olika former av judo och karate, men i takt med sportens allmänna framsteg har MMA (Mixed Martial Arts) blivit en av de mest populära formerna av träning i Sverige. MMA innefattar en rad olika stilar inom kampsport och kombinerar till exempel olika sporter som karate, boxning, kick-boxning och andra klassiska discipliner. Influenser från hela världen har fått oss att träna MMA på nya sätt.

Träna capoeira för styrka och flexibilitet

Träna och lär dig capoeira

Sedan 1970-talet har vi sett många nya discipliner inom kampsport växa sig stora i Sverige. En av alla de nya inriktningarna som har blivit populära inom kampsport i Sverige är capoeira. Just denna gren har sina rötter från Brasilien och utvecklades troligen under 1800-talet utifrån en viss dans. Numera kan du enkelt träna capoeira även i Sverige. De flesta lokala klubbar har kurser, och till och med tävlingar, inom denna disciplin även om den fortfarande inte är lika populär som kickboxning och karate.

Vad ska du tänka på innan du väljer vilken typ av kampsport du vill träna? Det positiva med utvecklingen som vi ser idag är att de flesta grenarna kombineras med varandra till så kallade mixade discipliner. Detta innebär främst två saker. Dels kan du pröva på en rad olika sporter och veta att du inte ödslar tid eftersom tekniker och rörelsemönster liknar varandra oavsett. Vidare kan du till och med bli helt enastående inom en vald disciplin eftersom du kan kombinera kunskaper från en annan gren och göra det oväntade.

Föreningar för capoeira

Om du är sugen på att börja träna capoeira eller en annan gren i Sverige finns det flera vägar att gå. Nästan varenda stad har en lokal förening som utbildar och anordnar tävlingar inom MMA och de olika grenarna som innefattar kampsportens olika blandstilar. Skulle det vara så att just din närmsta klubb ännu inte utbildar inom just capoeira, finns det chans att det finns fler utövare som saknar grenen och du kan säkert få ihop ett gäng som vill starta upp regelbundna träningar.

Även om capoeira växer i Sverige, gissar man att det i dagsläget bara finns någonstans mellan 2000 och 3000 aktiva utövare runt om i landet. Om man jämför detta med till exempel antalet som utövar fotboll eller ishockey så är det inte ens en procent av dessa. Däremot är tillväxttakten som sagt hög och en anledning till detta kan vara att det är enkelt att komma igång. Man behöver inte några avancerade skydd eller någon speciell utrustning för att träna och bli bättre.

Lär dig en ny kampsport idag

Med influenser från Brasilien och en krävande stil, är capoeira en perfekt träningsform för dig som vill träna för att bli snabbare, starkare, smidigare och samtidigt kunna utnyttja dina lärdomar inom andra kampsporter. Det är några av anledningarna till att just capoeira har vuxit så snabbt de senaste åren. Hör av dig till din lokala klubb och hör efter om de erbjuder capoeira som disciplin. Om de inte gör det är du säkert inte ensam om att vilja lägga till denna gren i träningsutbudet.