Salvador de Bahia

Salvador de Bahia är huvudstaden i den brasilianska delstaten Bahia. Det är en gammal hamnstad som länge var Brasiliens huvudstad. Tillsammans med Rio de Janeiro, Sao Paulo och Brasilia hör staden till landets viktigaste städer. Idag förknippar många Salvador de Bahia med genuina svarta kulturuttryck i vilka capoeira spelat en viktig roll de senaste tvåhundra åren. Capoeira är en del av gatubilden då den utövas som en lek, sport eller mot betalning på många av stadens torg och scener. Ska man jämföra med ett svenskt kulturuttryck ligger folkdans nära till hands eftersom det inte bara handlar om rörelser utan även om speciella dräkter och musik.

Salvador de Bahia är ett spännande och berikande resmål

Salvador de Bahia – capoeirans huvudstad

När slaveriet förbjöds kunde många svarta utövare av capoeira, som tidigare hållit sig gömda i svårtillgängliga samhällen i djungeln, flytta in till storstaden Salvador de Bahia. Där uppstod många skolor under framstående utövare och trots att capoeiran länge var förbjuden utvecklades kampkonsten bakom låsta dörrar hemma hos stadens svarta befolkning. De flesta viktiga händelser inom capoeirans moderna historia har koppling till denna stad, som är Brasiliens tredje största stad om man ser till befolkningsmängden. Det var bland annat här capoeiran återupprättades och fick tillbaka sin lagliga status på 30-talet.

Även idag är capoeira en tongivande företeelse i staden. Många av de turister som kommer hit vill se capoeira framföras, det innebär att det finns en del pengar att tjäna för grupper med duktiga utövare. De charmiga gränderna i Pelourinho, den gamla delen av staden, är fulla med små butiker som säljer souvenirer med capoeiratema och de musikinstrument som är så viktiga under uppvisningarna i capoeira. Capoeira handlar dock inte bara om kommers i dagens Salvador de Bahia. Det är en kulturhistoriskt intressant kampsport och ett uttrycksmedel som är en viktig del av livet för många som bor där.

Vill du besöka Salvador de Bahia?

Staden är ett resmål som det är lättast att ta sig till via flyg. Det går även passagerarbåtar till och från mindre orter i närheten av Salvador de Bahia. Den som inte är känslig för gropiga och dåligt underhållna vägar kan även ta bilen eller bussen. Det finns många orsaker till varför denna storstad hör till Brasiliens viktigaste resmål. Här finns stora, gamla kvarter med bevarad kolonial arkitektur och en förtätad atmosfär som genomsyras av samba och musik. Många hävdar även att karnevalen här är mer autentisk än den i Rio.

Förutom capoeira går det att ta del av flera andra starka och genuina kulturformer och afro-brasilianska religioner i Salvador de Bahia. För oss européer är många av de smaker, ljud och synintryck som erbjuds både exotiska och intensiva, men ändå serverade i en modern storstad med alla tänkbara bekvämligheter. Staden har dock rykte om sig att vara lika farlig som vacker. Särskilt på senare år har handeln med crack och andra droger skapat en misär som det kan vara svårt att helt värja sig från.

Det svarta Brasiliens kulturhuvudstad

Regionen Bahia var rik på naturresurser när kolonisatörerna ankom till kontinenten. Skeppslast efter skeppslast med svarta slavar levererade arbetskraft och den vackert belägna staden Salvador de Bahia blev själva navet i exploateringen. En stor del av stadens nuvarande befolkning är ättlingar till slavar som kom hit på 1500-talet. Deras kultur är en färgstark afro-brasiliansk mix med många inslag som förenats till en unik helhet. Capoeira kan, tillsammans med samba, sägas vara kronan på detta mäktiga och märkliga verk. Det går knappt att vistas en dag i staden utan att känna av det.