Musikinstrumentet berimbau

Ett enkelt instrument som har en mytomspunnen historia är det brasilianska ensträngade stränginstrumentet Berimbau. Det enkla instrumentet tros ha ett afrikanskt ursprung och transporterats till Brasilien av afrikanska slavar. Idag är det mest känt för att vara ett stående inslag i den afrobrasilianska kampsporten capoeira. Berimbau är tillsammans med en del andra traditionella instrument taktpinnen till kampsporten som blandar inslag av musik, dans och akrobatik i ett härligt kampmoment. Att spela instrumentet är relativt enkelt och sker genom att det förs till och från magen medans musikern slår på strängen. Det ger ett karakteristisk ljud från den torkade kalebass som finns på den ena änden av bågen.

Berimbau håller tonen för capoeira

Berimbau bjuder upp till kamp

I likhet med Muay Thai som använder sig av musik för att sätta tempot i matchen, används det klassiska stränginstrumentet för att sätta tonen för kampmomentet i capoeira. I kampsporten används det flera instrument. Antal och typ varierar beroende på vad det är för tillställning men berimbau är alltid ett stående inslag. Andra instrument som används för de klassiska tonerna är en trumma som kallas atabaque och en tamburin som kallas pandeiro. Utöver slaginstrument så hjälps musiken fram även med sång och handklappningar.

Det är inte komplicerat att spela berimbau och det används i andra sammanhang än enbart brasiliansk kampsport. Det finns svenska artister som har använt sig av det traditionella stränginstrumentet i sina moderna musikskapelser. Bland annat har den välkända svenska folkmusikern Tina Quartey använt bågen i en rad stora sammanhang, till exempel tillsammans med gruppen Filarfolket. Även om berimbaun inte är det mest komplicerade av alla musikinstrument så ger bågen ett unikt ljud som det är lätt att känna igen, även bland andra toner.

En kampsport med en rik historia

Capoeira är en mytomspunnen kampsport. Legenden säger att den är utvecklad av afrikanska slavar i Brasilien. Eftersom det var förbjudet för slavar att utöva kampmoment så maskerades den effektivt genom att väva in musik, dans och akrobatik för att dölja det egentliga syftet med utövningen. Berimbau har sedan dess spelat en central roll i capoeira. Idag är capoeira en sport som utövas världen över och även om den inte längre behöver döljas i dunkel så är de maskerade attributen i sporten fortfarande en viktig del av den kultur som capoeira representerar.

Det finns många olika typer av capoeira. En av de största är det som kallas capoeira Angola. ”Toque de Angola” är en musikrytm där berimbau är en obligatorisk del av musikskapandet. Att delta i träning i capoeira är en energifylld historia som håller humöret på topp genom musik, gemenskap och fysisk aktivitet. Capoeira utmärker sig genom mycket svepande rörelser, hjulande, volter och andra akrobatiska moment som ställer höga krav på sin utövare. Sporten, som länge varit förknippad med fattigdom, har långsamt ändrat sitt rykte i och med att allt fler upptäcker charmen med den vackra kampsporten.

Berimbau håller stämningen på topp

Har du inte besökt en tillställning med capoeira i fokus så har du missat något! Stämningen i både träning och uppvisningar hålls på topp med berimbau i centrum. Alla som deltar i både träning och show involveras i den rytmik som skapas av de traditionella slaginstrumenten. Det är vanligt att deltagare utför de akrobatiska rörelserna medan andra deltagare skapar en ring runt atleterna, och så hålls stämningen hög genom musik, sång och dans. Det är en unik atmosfär som passionerade utövare idag skapar på platser jorden runt.